آموزش, مجله اینترنتی ایران ادون

آنچه باید درباره جوش آرگون بدانید

جوش آرگون

جوش آرگون (تیگ) چیست ؟

جوشکاری آرگون یا تیگ اینگونه عمل می کند که الکترود یا همان تنگستن به وسیله گاز محافظت میشود و قوس الکتریکی ایجاد میکند. این روش را باید به وسیله انبر الکترود گیر مخصوص که همان تورچ آرگون نام دارد انجام دهید.

تورچ آرگون

در بازار انواع تورچ کوچک و بزرگ موجود است که سایز این انبرها بستگی به نیاز اپراتور دارد. انبر تورچ تنگستن به جریان برق و گاز محافظ متصل است که گاز از تنگستن و سطح جوش در برابر اکسیده شدن محافظت میکند.

در این تکنولوژی جوش الکترود یا همان تنگستن بدون اینکه ذوب شود قوس الکتریکی ایجاد میکند ولی بخشی از انبر به حساب می آید و قابل تعویض میباشد.

الکترود یا تنگستن آرگون

همینطور که گفته شد در این جوش الکترود بدون اینکه ذوب شود قوس الکتریکی ایجاد میکند که شما میتوانید دو فلز را به وسیله حوضچه مذاب به هم جوش دهید ولی این روش بسیار کم استفاده میشود شما باید برای تغذیه جوش خود از سیم جوش یا همان فیلر استفاده نمایید. وقتی از سیم جوش استفاده میشود سیم جوش به داخل قوسی که بین قطعه کار و الکترود به وجود آمده است تغذیه میشود.

هنگامی که از سیم جوش استفاده میشود تورچ را با یک دست گرفته و با یک دست دیگر سیم جوش را به حوضچه مذاب که از قوص الکتریکی به وجود آمده، تغذیه میکنند که بعدا بیشتر در این خصوص توضیح خواهیم داد.

 

جوش آرگون برای چه فلزاتی مناسب است؟

تغریبا همه فلزات با جوش آرگون قابل جوشکاری هستند شما میتوانید فلزاتی از قبیل

آلومینیوم،منیزیوم و آلیاژهای آنها، فولادهای کربنی،فولادهای آلیاژی،  فولادهای ضد زنگ م مثل انواع استیل،مس،برنج،آلیاژهای نیکل، تیتانیوم،قلع،سیلیکون و حتی چدن را جوشکاری کرد اگر چه خیلی کم برای جوش چدن مورد استفاده قرار میگیرد.

 

جوشکاری آرگون

جوشکاری آرگون دارای کیفیت بالاتر نسبت به روش های دیگر جوشکاری دارد و این کیفیت مزیتی است که جوشکاری با الکترود تنگستن و گاز محافظ را به عنوان بهترین روش برای جوشکاری فولاد های ضد زنگ نظیر انواع استیل و آلیاژهای آلومینیوم که جوشکاری آنها نسبتا مشکل است انتخاب میکند. 

لوازم مورد استفاده برای جوشکاری آرگون:

چگونه در جوشکاری آرگون مهارت کافی را به دست آوریم ؟

اگر چه جوشکاری آرگون به اندازه ای که باید مورد استفاده قرار گیرد متداول نشده است اما هر جایی که این روش کاربرد دارد جوشکاران دستمزد بسیار بالاتری نسبت به سایر جوشکاران دریافت میکنند. چنانچه فردی ابتدا جوشکاری گاز را یاد گرفته باشد به راحتی میتواند جوش آرگون را بیاموزد زیرا در خیلی از موارد شبیه هم هستند تورچ آرگون همانند تورچ گاز مورد استفاده قرار میگیرد.

تغذیه سیم جوش در جوشکاری آرگون دقیقا مشابه جوشکاری با اکسی سوخت (گاز) است

آموزش جوش آرگون

اگر بخواهیم در چند خط روش جوش آرگون را توضیح دهیم

  1.  یک حوضچه مذاب کوچک تشکیل دهید
  2.  تورچ آرگون و قوص الکتریکی را به آهستگی عقب ببرید. تورچ را طوری بگیرید که گاز محافظ ناحیه حوضچه مذاب را بپوشاند.
  3. سیم جوش را تغذیه کنید.
  4. سیم جوش را کنار بکشید.
  5.  مجددا قوس را نزدیک لبه حوضچه مذاب ببرید.مراحل را تا آنجا ادامه دهید که یک خط جوش به وجود آید
  6. در نظر داشته باشید که این روش نیاز به تمرین و تمرکز زیادی میباشد.

انواع دستگاه جوش آرگون

شما میتوانید از چند نمونه دستگاه جهت جوشکاری آرگون استفاده کنید

دستگاه جوش معمولی ای سی AC

یک سری دستگاه های جوش معمولی در بازار موجوده که دارای کلید تغییر قطب است که معمولی ترین دستگاهی که میتوانید استفاده کنید این دستگاه میباشد

♦مضرات جوش آرگون با دستگاه جوش معمولی ای سی

کار با این نوع دستگاه ها یک سری مشکلات به همراه دارد زیرا این دستگاه مخصوص جوش آرگون ساخته نشده اگر از این نمونه دستگاه استفاده نمایید باید گاز را مستقیم به تورچ اتصال نمایید و از شیر برقی خبری نیست که همین موضوع باعث میشود که مقدار زیادی گاز حدر رود زیرا شیر برقی گاز در دستگاه باعث میشود زمانی که شما استارت جوش را میزنید به صورت اتوماتیک شیر گاز باز میشود و در زمان اتمام کار بسته همچنین به علت نداشتن سیستم اچ اف (که بیشتر در این خصوص توضیح میدهم)

 برای شروع کار و ساخت حوضچه شما باید نوک تنگستن را به سطح کار اتصال دهید تا قوس الکتریکی ایجاد شود همین اتصال باعث خراب شدن نوک تنگستن و کثیف شدن سطح کار میشود.

پس نتیجه میگیریم که میتوان با استفاده از دستگاه جوش معمولی جوش آرگون زد ولی این دستگاه مناسب و برای این نوع جوش استاندارد نمی باشد.

 

دستگاه جوش تیگ ای سی AC

این دستگاه جوش در آمپر های متفاوت ساخته شده است که اکثر دارای قابلیت جوش آرگون و جوش برق میباشد

البته نسبت به شرکت تولید کننده قابلیت های این نوع دستگاه جوش با هم متفاوت است.

♦ نکات مهم در خرید دستگاه جوش تیگ ای سی

در نظر داشته باشید اگر قصد خرید دستگاه جوش تیگ را دارید حتما به یک سری از مشخصات دستگاه دقت فرمایید.

  • خروجی آمپر دستگاه نسبت به استفاده و نیاز شما
  • دارا بودن سیستم اچ اف که بعدا بیشتر توضیح خواهم داد
  • دارای شیر برقی که تغریبا همه دستگاه ها ی تیگ این سیستم را دارند
  • دارا بودن سیستم گاز افتر فالو که بعدا در موردش توضیح خواهم داد
  • دارا بودن کلید تغییر قطب که تغریبا همه دستگاه های جوش تیگ این کلید را دارند.

به وسیله این دستگاه و گاز محافظ شما میتوانید اکثر فلزات را جوش دهید اما در نظر داشته باشید که اگر قصد جوش آلومینیوم را دارید دستگاه جوش ای سی و دی سی به کار شما می آید.

دستگاه جوش ای سی و دی سی AC/DC

این دستگاه جوش که هم شامل ترانسفورماتور ای سی و هم یکسو کننده دی سی است شما میتوانید هم جریان برق متناوب ای سی را انتخاب کنید و هم برق مستقیم و قطب مستقیم را و یا جریان برق مستقیم و قطب معکوس را توسط کلید هایی که روی دستگاه وجود دارد انتخاب کرده و سپس به وسیله درجه های مخصوصی که روی دستگاه تعبیه شده جریان برق خیلی دقیق را تنظیم کنید

این دستگاه ها اغلب در آمپرهای 200 تا 300 هستند و  امکانات خیلی بیشتری نسبت به دستگاه جوش تیگ دارند و شما میتوانید همه نوع فلز و آلیاژی را با استفاده از این دستگاه جوشکاری کنید.

دستگاه جوش ای سی دی سی هوولد AC/DC hu-weld

دستگاه جوش ای سی دی سی هوولد نسبت به دستگاه های جوش قدیمی و ولومی بسیار پیشرفته است.

دارای صفحه دیجیتالی جهت تنظیمات بسیار دقیق گزینه ها می باشد.

برای مثال شما می خواهید گزینه پیش گاز یا پس گاز را تنظیم کنید، این دستگاه به شما اجازه می دهد که زمان تنظیم شده را روی صفحه دیجیتالی مشاهده کنید.

این فرآیند برای همه گزینه ها کارای دارد اما دستگاه های ولومی با اینکه دارای صفحه دیجیتالی می باشند اما پنل آنها بصورت آنالوگ است و صفحه دیجیتال این نوع دستگاه ها فقط آمپر خروجی را نمایش می دهد.

این یکی از چند مورد مزیت های دستگاه های جدید و دیجیتالی نسبت به دستگاه های ولومی و آنالوگ است.

تنظیم جریان برق در دستگاه جوش ای سی دی سی

وقتی که جریان برق ای سی و یا دی سی به اندازه کافی قوی باشد انتهای الکترود تنگستن خالص ذوب شده و فرم یک ساچمه کوچکی تشکیل میشود. چنانچه شدت جریان خیلی زیاد شود ساچمه ذوب شده و به حوضچه مذاب انتقال یافته و آلودگی به وجود می آید.

در جوشکاری با الکترود تنگستن تحت گاز پوشش گاز محافظ  تنظیم جریان برق اقدام بسیار مهمی محسوب میشود. به خاطر تاثیری که الکترود در جوشکاری دارد شما باید از بین انواع آلیاژهای الکترود تنگستن نوع مناسب را انتخاب کنید.

 

مقدار تنظیم جریان برق به ضخامت و جنس فلز مورد جوشکاری بستگی دارد. فلزاتی که دارای قدرت انتقال الکتریکی بیشتری هستند نظیر مس و آلومینیوم نیاز به حرارت بیشتری (آمپراژ بیشتری) نسبت به بعضی از فلزات از قبیل فولاد ضد زنگ دارد همچنین قطعات ضخیم نسبت به قطعات نازک تر از جنس همان فلز به حرارت بیشتری نیاز دارد.

چگونگی ایجاد قوص و شروع جوش

معمولی ترین روش ایجاد قوص روش دستی و تماس دادن تنگستن با سطح قطعه کار است.

تماس الکترود تنگستن که از میان کلاهک سرامیکی بیرون آمده است با سطح قطعه کار موجب جریان یافتن برق میشود.

وقتی که تنگستن را به آرامی از سطح کار بالا می آورید نروی الکتریکی جریان خود را حفظ میکند جرقه ی کوچکی که در بین الکترود تنگستن و قطعه کار ایجاد میشود تبدیل به قوس الکتریکی کاملی میشود  و به سادگی با بالا آوردن طول قوس صحیح برای قوس جوشکاری و نیروی الکتریکی و حرارت لازم را به دست می آورید.

این روش به روش تماسی یا به کشیدن کبریتی معروف است.

این روش دارای محدودیت های زیادی میباشد از قبیل:

  • الکترود تنگستن فلز جوش را آلوده میکند
  • موجب فرسایش الکترود تنگستن میشود
  • به دلیل اتصال کوتاه بین الکترود تنگستن و قطعه کار نیاز به جریان قوس الکتریکی زیاد است.
  • مصرف شدن الکترود تنگستن
  • عدم اطمینان صد در صد از برقراری قوس الکتریکی در هر تماس
  • ایجاد و حفظ طول قوس در دستگاه اتوماتیک امکان پذیر نیست.
  • ایجاد قوس به روش تماسی یا کبریتی  فقط در جایی مفید است که دستگاه جوش دارای سیستم مخصوص ایجاد قوس استارت اچ اف نبوده. از آنجایی که دستگاه جوش با الکترود تنگستن تحت محت پوشش گاز محافظ برای جوشکاری با کیفیت مرغوب استفاده میشود بهتر است از این روش استفاده نشود

به شما پیشنهاد میکنم دستگاهی خریداری کنید که دارای سیستم استارت اچ اف میباشد البته این دستگاه ها اندکی گرانتر از دستگاه های معمولی میباشند.

ایجاد قوس الکتریکی با استفاده از سیستم اچ اف

ایجاد قوس الکتریکی با فرکانس زیاد اچ اف روشی است برای ایجاد نوعی از قوس الکتریکی که تمام اشکالات قوس تماسی را حل میکند.یک ولتاژ خیلی زیاد با آمپراژ بسیار کم با یک فرکانس خیلی زیاد هماهنگ شده و از طریق فاصله قوس به هم میپیوندند.

ولتاژ خیلی زیاد موجب میشود که گاز در بین فاصله قوس الکتریکی یونیزه شود.

گاز یونیزه شده با الکترون های موجود در مدار خارجی اتم گاز جریان را حمل میکند.

تنظیم دقیق مدارهای اچ اف میتواند موجب تشکیل شدن قوس الکتریکی در حد فاصل 3 تا 6 میلیمتر یا بیشتر شود.

وقتی که قوس ایجاد شد بین نوک الکترود تنگستن و قطعه کار تا زمانی که از جریان برق مستقیم استفاده میشود گاز به صورت یونیزه باقی میماند.

یکی از ویژگی های جریان اچ اف آن است که اگر شما به هر دلیلی در معرض تماس با جریان اچ اف قرار بگیرید انرژی حاصله به جای عبور از ارگان های حیاتی بدن از سطح پوست عبور خواهد کرد و بیشترین چیزی که شما احسان میکنید یک شوک خیلی جزیی و یک سوزش خیلی کم خواهد بود. و به هیچ عنوان آسیبی به شما نخواهد زد

محاسن ایجاد قوس توسط سیستم اچ اف:

  • قابل اطمینان در ایجاد قوس الکتریکی
  • حفظ و استقرار قوس الکتریکی ای سی بسیار خوب
  • هیچ گونه آلودگی در الکترود تنگستن  و قطعه کار به وجود نمی آید
  • ایمنی بالاتر
  • برای ایجاد قوس نیاز به اتصال کوتاه نیست
  • جوشکاری با دستگاه هایی که توسط اچ اف قوص الکتریکی ایجاد میکند خیلی آسان تر از دستگاهی است که با تماس ایجاد میشود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *